Rabu, 27 Juli 2011

Luahan & Harapan Si Gadis

`*•Yaa Rabbi•*´¯)Ajarilah kami bagaimana memberi sebelum meminta,berfikir sebelum bertindak,santun dalam berbicara,tenang ketika gundah,diam ketika emosi melanda,bersabar dalam setiap ujian.Jadikanlah kami orang yg selembut Abu Bakar Ash-Shiddiq,sebijaksana Umar bin Khattab,sedermawan Utsman bin Affan,sepintar Ali bin Abi Thalib,sesederhana Bilal,setegar Khalid bin Walid radliallahu'anhumღAmiin ya Rabbal'alamin.
 
Sekadar melihatmu...dari jauh...Tatkala diri sedang bermusafir mencari cinta Ilahi,, kadang2 diri tercuit dengan cinta-cinta kecil,

Ya..cinta yang jika tidak dikawal bakal menempa murka Ilahi,
di saat hati semakin gersang dari cinta Ilahi,
sudah cukup membuatkan aku merasa cukup jauh dariNya,
aku tertanya-tanya,

"layakkah aku untuk mencintai insan itu andai diriku sendiri masih gagal meraih cinta Ilahi??"

Aku semakin bingung memikirkan dua cinta yang harus ku utamakan,,saat aku jatuh,,aku meminjam semangat darimu,,hatiku kembali terisi dengan tazkirah-tazkirah yang kau berikan saban hari,setiap tutur kata dan budi pekertimu tersimpan rapi dalam kotak ingatanku,ramai yang menyanjungimu kau terkenal dengan kewarakanmu,,agamamu menarik perhatianku,cara kau beramal dengannya,cara kau menjaga ikhtilatmu.

kau pemuda soleh,,setiap kuliah yang kau beri ku teliti satu persatu,,
lantas timbul keinginan untuk berubah dan pastinya ia ke arah yang lebih baik,namun ku luruskan kembali niatku berubah hanya untuk Allah.

Sang Mujahid!ikhlas ku katakan,kau amat kukagumi,tidak berani aku nyatakan itu cinta kerana aku tidak berani memberi apa takrif pun tentang perasaan itu,

sedangkan aku,masih banyak salah dan silapku di sana sini,solehahku tidak pasti,namun itu tidak menjadi alasan buatku untuk membentuk diri ke arah itu,ayat-ayat cinta-NYA,ku dalami dengan hati yang penuh tawadhuk,hari demi hari,hidupku semakin terisi dengan cinta dari-NYA.

Bernafas dalam jiwa hamba...alhamdulillah,aku semakin beroleh ketenangan,namun aku tidak berani menyatakan perasaan cintaku padamu pemuda soleh,kerana kita sama-sama masih memikul banyak tanggungjawab,tanggung jawab terhadap pelajaran,tanggung jawab terhadap dakwah,tanggung jawab terhadap ibu bapa,dan pastinya tanggungjawab terhadap Allah,aku masih belum bersedia dan aku tahu kau jua begitu,aku yakin dengan janji Allah.

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji.Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik….." (An-Nur:26)

Keluarga bahagia,aku kini sedang bermujahadah untuk menjadi solehah,namun keutamaanku bukan untuk mencari yang soleh,sekadar memperbetulkan diri yang semakin terpesong dari jalan-NYA.

Akhir kata,,aku amat mengagumimu kerana agamamu,bukan kerana kekayaanmu,
bukan kerana keindahan wajahmu dan malah bukan jua kerana keturunanmu,aku amat menyenangi perasaan itu,namun aku sedar,meminatimu sahaja aku merasa tidak layak,mana mungkin aku mampu menganyam impian untuk menjadi teman hidupmu??

semoga kau beroleh rahmat dari-NYA

Comelnya dia!
"Aku mahu lelaki yang apabila menatap bening matanya,,hatiku menjadi luas dan lapang,,

Aku mahukan lelaki yang apabila ku dengar suaranya melagukan ayat-ayat  Al-Quran secara murattal,ketenangan melingkar di jiwa.

Aku mahukan lelaki yang marahnya mendidik,tegasnya berprinsip,sayangnya tulus dan budinya mencurah-curah.

Apabila aku berdiri di belakangnya sebagai makmum,aku merasa aman dan selamat"

Hanya Allah lebih mengetahui isi hati para hamba-NYA

♥ SEMOGA BERMANFAAT ♥

Barakallaahu fiykum wa jazzakumullah khoir

(¯`v´¯).♥Sebelum Engkau Halal Bagiku♥.(¯`v´¯)
`·.¸.·`¸•´♥..♥♥¸•´♥♥♥ (´'`v´'`)(´'`v´'`)`·.¸.·`

ღღ ANA UHIBUKKA LADZI AHBABTANI LAHUUღღ

(¯`v´¯)♥SALAM SANTUN UKHUWAH♥.(¯`v´¯)
`·.¸.·`(´'`v´'`) ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥(´'`v´'`)`·.¸.·`

https://www.facebook.com/pages/Sebelum-Engkau-Halal-BagiKu/138509376220354

Tidak ada komentar:

Posting Komentar